Sıkça Sorulan Sorular

Thomas nedir? Nerelerde kullanılır?

Thomas bir kişilik envanteridir. Kişi hakkında objektif, sonuç odaklı, hızlı ve detaylı bilgi edinme gereği duyulan durumlarda kullanılabilir. Envanter, insanların davranışsal özelliklerini 4 farklı boyutta incelemektedir. ( D I S C )  Yeni personel alımlarında veya mevut çalışanların değerlendirilmesinde etkili ve yardımcı bir araçtır.

Türkiye’de kaç senedir kullanılmakta? Türkiye dışındaki yaygınlığı ne ölçüde?

1991 yılında Türkiye’ye Atila Koryürek tarafından getirilen Thomas, 60 ülkede ofisi olan ayrıca 44 ülkeye de dışarıdan destek veren bir firmadır. Uluslararası alanda çok yaygın olarak kullanılan Thomas International 1981 yılında İngiltere merkezli olarak kurulmuştur.

Thomas’ın genel geçerlilik ve güvenilirlik çalışmalarından bahseder misiniz?

Türkiye’de ilk olarak 1991 yılında ve güncelleme amacıyla 2009 yılında geçerlilik, standardizasyon ve güvenilirlik çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır. Dünyada ve Türkiye’de psikologların yapmış olduğu geçerlilik çalışmaları sonucu Thomas’ın bir kişiyi minimum %85 doğru ve güvenilir tanımladığı kanıtlanmıştır.

Thomas raporlarının özellikleri neler?

19 ve üzeri farklı seçeneğe sahiptir – Nokta atışı ve sonuç odaklıdır – Farklı pozisyonlara özgü raporlardan oluşur – Ekstra bilgi olmaksızın yorumlanabilir – Net anlatım içerir – Detayları karmaşadan uzak verir – Yanıltma amaçlı dolumları büyük oranda yakalar – Kendi bilgisayarınızdan otomatik alınabilmektedir.

Thomas’ın birey ile ilgili verdiği başlıklardan bazılarını sayabilir misiniz?

Doğal davranış özellikleri – Çalışma maskesi ve aşırı baskı altındaki davranışı – İdeal görev kapsamı – Motivasyonu – Korkuları – Stres – baskı – bunalım durumu, stres var ise olası kaynakları – İdeal üst düzey yöneticisinin tanımı – Tanımlayıcı kelimeler – Kuruma katkıları Bireyin güçlü yönleri – Bireyin limitli yönleri – Bireyin en çok eğitime gereksinme duyduğu alanlar – Bireyin geliştirebileceği yetkinlikler – Önerilen eğitim süreci ve diğer potansiyel eğitim alanları – Bireyin davranış açısından yapmaya en yatkın olduğu meslek grupları / dalları – İletişim tarzı – Satış, hizmet ve teknik alanlardaki becerileri – İş akışını organize etme – Zaman yönetimi – İşi zamanında yetiştirme – Bilgi ve hizmet yönetimi – Kalite yönetimi – Standartları koruma – Problem çözme

Hizmetleriniz arasında eğitimler var mı?

Evet. Kişisel gelişim üzerine 50 den fazla eğitimimiz bulunmaktadır.

Koçluk hizmetiniz var mı?

Evet. Yönetici, satış, kariyer, yaşam ve ilişki koçluğu hizmetimiz bulunmaktadır. Bire bir görüşmeler profesyonel yaşam koçumuz ile yaklaşık 50 dakika sürmektedir.

Görev ile bireyin uyumunu ölçen bir çalışma yapıyor musunuz?

Evet. “Görev Analizi” adını verdiğimiz bir çalışmamız var. Bu çalışmada kurumun Thomas bazında oluşturduğu ideal görev profili ile kişinin Thomas kişilik envanterinden çıkan profilini karşılaştırıyoruz. Sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede, kişi göreve ne kadar uygun ya da değil bunu görebiliyoruz. Bu çalışma Thomas Kişilik Envanteri eğitiminin alınması durumunda maliyetsiz bir çalışmadır.

Yetenek Testleriniz var mı?

Evet. GIA ( Genel Yetenek Testleri ), bireylerin zihinsel gücünü ölçen eğilim ve yetenek testidir. Kişilerin yeni bir görevi üstlenme potansiyelleri ya da kendilerine verilen eğitime yanıt verme durumları hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar.  Thomas GIA, bireyi ortalama 30 dakikada, 5 farklı testle değerlendirir.

Bu testler: Mantık Yürütme – Görsel Algılama Hızı – Nümerik Hız ve Doğruluk – Çalışan Hafıza ve Boyutsal Yönelimdir.

Thomas olarak diğer değerlendirme araçlarından farklarınız neler?

8 dakikalık dolum süresi, soru formunun pratik ve sıfat bazlı olması, Thomas’ın 104 ülkeye yayılmış uluslararası bir güç olması, birey-görev uyumu çalışmasının maliyetsiz olması, sistemin yanıltma ve aldatma amaçlı dolumları çok yüksek oranda yakalaması, pozisyon ve göreve özgü 20 farklı rapor seçeneğinin olması, raporların sonuç odaklı ve net bir dile sahip olması ve aynı zamanda müşteri odaklı hızlı çözümlerin üretilmesi.