11 May 2023

İş Hayatında Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Günlük yaşam veya iş hayatında birtakım faktörler bizi zorlar ve bünyemiz buna tepki vererek strese davetiye çıkarır. Stresin iki yönü vardır. Bir yandan psikolojik olumsuz etki yaparken diğer yandan kontrollü olduğu takdirde motive edici etki yaratır. Yani stresi yönetmek ve ondan faydalanmak da ve ona yenilmek de kişiye bağlıdır.

İşte geçirdiğimiz vakit günlük yaşantımızda büyük bir zaman dilimini kapsar. İş hayatında yaşayacağımız stres sadece orası ile değil hayatın diğer alanları ile de ilgili olacaktır ve yansımalar yapacaktır. İş hayatındaki aksaklıklar, belirsizlikler ve mutsuzluklar stresin en büyük sebeplerindendir.

Bu yazımızda stresin iş hayatındaki yansımalarını ve onu nasıl yöneteceğimizi sizlere aktarmak istedik.

İş Hayatında Hangi Belirtiler Stres Belirtileridir?

Stres belirtileri temel olarak alt bölümlere ayrılır ve bunları zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal olarak 4 kısımda inceleyebiliriz.

Stresin Zihinsel Belirtileri: Bu belirtiler genel olarak odaklanma güçlüğü, hızlı karar alamama, hatırlayamama şeklinde kendini gösterir.

Stresin Fiziksel Belirtileri: Stresin en belirgin kısmı fiziksel olarak yansıyan belirtileridir. Bu belirtileri mide sorunu, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, tansiyon, çok terleme, kalp rahatsızlıkları olarak sıralayabiliriz.

Stresin Sosyal Belirtileri: Güven duygusunun zedelenmesi, her hatayı yüze vurma çabası, suçlama gibi davranışlar stresin sosyal açıdan belirtileri olarak gözlemlenmiştir.

Stresin Duygusal Belirtileri: Kaygılanmak, depresyon, telaşlı olma ve çevreye saldırgan davranışlarda bulunma stresin sosyal belirtileri arasında gösterilir.

İş Hayatında Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

İş hayatında stres yönetimi nasıl yapılır sorusunun aslında birçok cevabı vardır ve dünyayı algılamanıza, yaşam tarzınıza, çözüm yaklaşımınıza göre bir tercihte bulunabilirsiniz. İlk adımı stresin kaynağını belirleyerek atabilirsiniz. İş hayatınızda sizi strese sokan sebebin kaynağına inmeniz gerekmektedir. İkinci adımda stres kaynağını yok etmeye veya önlemeye çalışın. Eğer bu noktada başarılı olamadıysanız üçüncü adım olarak stresin kaynağını değiştirmeye gayret gösterin. Bir başka yöntem olarak, dördüncü adımı atabilirsiniz. Stres kaynağını değiştiremiyorsanız uyum sağlamaya çalışın. Son adım olarak ve pek de istenmeyen bir durum olarak durumu kabullenin. Hayattaki bazı şeylerin değişmeyeceğini görmeye çalışın.

İş Hayatında Stresi Azaltmanın Yolları

Stres, çözümü olmayan bir durum değildir. Problem merkezli veya duygu merkezli yöntemlerle stresle başa çıkmak mümkündür. Stresin sebep olduğu durumu ortadan kaldırmak ve etkinliğini düşürmek problem merkezli yöntem ile stresin giderilmesidir. Diğer yöntem olan duygu merkezli stres azaltmada ise strese sebep olan duyguları değiştirmek gerekmektedir. Bu iki ana yöntemin yönetmenin birçok farklı alt maddesi bulunmaktadır.

Stresinizin sebebi zamanla alakadar olabilir. Bu durumda mesai saatlerinden biraz daha erken işe giderek sakin kafa ile planlamalar yapmanız gerekebilir. Stresin sebebi başka unsurlar da olabilir. Örneğin sorumluluklar da stresin ana unsurlarından biridir. Böylesi durumlarda iş yerinizdeki sorumluluklarınızı ve sınırlarınızı net olarak belirleyip ilave sorumluluklardan kaçınmak gerekmektedir.

Günlük hayatta olduğu gibi iş hayatında da doğru iletişim çok faydalıdır. Her gün veya yaptığınız her işten sonra iş yerindeki arkadaşlarınız/yöneticilerinizle iletişime geçerek durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. Stresi azaltmanın önemli unsurlarından biri de doğru iletişimdir.

İş dünyasındaki herkesin, çalışan olsun yönetici olsun, yaptığı işten bir beklentisi vardır. Siz de işinizden ve firmanızdan beklentilerinizi açıkça belirtmelisiniz. Hedefleri, çizgileri ve beklentileri net olan işlerde stresin daha az olduğu gözlemlenmektedir.

Proje süreçlerinde veya yapılan işlerde elbette fireler veya yanlışlar olacaktır. Bu durumda duygularınıza hâkim olarak yanlışın kaynağını bulmaya ve onu ortadan kaldırmaya çalışın. Yapılan yanlış, hata kurumsal bir hata da olabilir. Yöneticinizle durumu paylaşarak hatayı gidermeye çalışın. Hataların en az olduğu yerde stres de kendiliğinden azalacaktır. Yapılan hatalardan en büyük payın kendinize ait olduğunu gözlemliyorsanız odaklanmaya çalışarak daha dikkatli davranışlar sergileyin.

Bunların dışında, stresin pek çok sebebi olabilir. Dengesiz veya sağlıksız bir vücut, iş arkadaşları ile geçimsizlik, maddi sorunlar, yorgunluk veya uykusuzluk da stresli olmanıza sebep olabilir. Bunların kaynağına inerek sorunu ortadan kaldırmaya, daha öncekinden farklı şekilde davranmaya ve davranışlarınızda stresle başa çıkabilecek yenilikler yapmaya gayret gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir